22.10.2008 MW                            RETURN 

   Johnny Lundin
     1950-talet

 

Ett utdrag ur Jerry Williams memoarbok där han beskriver när han hörde Johnny för första gången, så här är det: året är 1959   
 Citat "En kväll hade vi med Unos kusin, Johnny Lundin, han vikade för Hazze, bandledaren och ordinarie gitarrist, somliga kallade honom Jänken, han var bara 13 bast och hade bott med sin morsa och hennes amerikanske man i New Yorktrakten i 3 bast . Johnny var en vänsterhänt gitarrist

 Redan när han drog igång gamla vanliga Guitar Boogie så hörde vi att det var nåt nytt på gång, i USA hade han kollat in BB King-Coasters och Duane Eddy på TV, Johnny lirade helt ny stil, drog i strängarna, töjde med greppfingrarna så att tonen gled och hans ton var råare, vassare än andras.
 Första gången jag hörde Johnny kom jag av mig och bara diggade, underbarnet Johnny lirade  Fender Strata och var långt före alla andra rockgittarister"

 

           
                                                                             Uno  Ersson                     Arne     och       Lasse Sandgren

  Detta är en bild från c:a 1957-58, där jag växte upp, min port låg till vänsterom mjölkaffären bakom..
  Först från vänster e det tre grannflickor, sen är det min kusin Uno Ersson som senare spelade piano i Jerry Williams   första band o sen blev han trummis i The Partners, ( Han spelar på första singeln,Barndomshemmet, Det var på   Capri)..
  Sen är det Arne, bror till Lasse Sandgren ( Lasse med kepsen) Lasse spelade trummor med Adventurers o Wildones   o därefter med Leekings.. Vid den här tiden bodde jag i USA.  Bilden skulle lika gärna vara tagen i USA på 50talet

 
Orginal Partners 1961-62   Jacki Wahlberg  bas     Lars Roos kompgitarr   Jag  solo    Uno Ersson trummor

 


Johnny för länge sen........

  Jag växte upp i Hammarbyhöjden i södra Stockholm, min mamma flyttade tidigt till USA så jag bodde hos min mormor o umgicks med mina kusiner Ulf o Uno, mest Uno. Jag flyttade till USA o bodde hos min mamma där några år i slutet på 50talet där jag c:a 1958 började spela elgitarr.
 På TV, (vi hade 13 kanaler då) gick bla "American Bandstand", ett liveprogram med dåtidens stora artister typ The Coasters, Bill Haley, Little Richard och alla dessa Bobbies (Vinton,Vee etc) men även sånt som fick mej att tända på elgitarr.
 Gene Vincent och Bluecaps med gitarristen Cliff Gallup, (som bla påverkade Hank o andra mycket) Dom hade en stegshow som Shadows tog efter, Scotty Moore och andra  Ja, det mesta fick jag se "live" i TV..  Sommaren 1959 kom jag hem till Sverige och då hade jag kommit en bra bit på vägen tekniskt sett.
Uno spelade då med Jean Williams ork. o jag fick hänga med på repen ibland. Snart så kom Jerry in i bilden och då fick jag vara med och vikariera på bas vilket var stort för mej.  I Tyresö folkpark fick jag sen vicka för Hasse Östlund på gitarr och "the rest is history" som man säger.
Under 60talet spelade jag med det mesta som fanns, både svenskt och utländskt.


Johnny  i  USA

JJJohnny berättar:
 
Min första elgitarr fick jag 1957 i Jamestown, New York.  Det var en Jazzburk som då hette Gibson Hollywood.
Jag fick även en Gibsonette förstärkare som jag hade med mig hem till Sverige Maj 1959. Kommer tyvärr inte ihåg vart dom tog vägen..   Kanske Uno [Ersson] minns.  Det fanns ett TV-program som hette American bandstand
som, om jag inte minns fel, gick varje dag 16:00- 18:00 där alla som var något upprädde live eller playback.
  Det var allt från Gene Vincent till the Platters.   Jag såg Cliff Gallup (The Bluecaps)
Det var så många intryck av musik så man nästan drunknade!


      Fr. vänster:  mormor, morbror och Johnny